Kako izbjeći ozljede prilikom vožnje bicikla

Biciklizam je sjajan način za održavanje zdravog načina života i uživanje u prirodi, ali to može biti opasno ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere opreza. Bez obzira na to jeste li rekreativni biciklist ili koristite bicikl kao prijevozno sredstvo, važno je da zaštitite sebe od ozljeda.

U ovom članku ćemo govoriti o nekoliko osnovnih mjera opreza koje trebate poduzeti dok vozite bicikl, kao i kako integrirati sigurnosne mjere u vaš zdrav životni stil.

Nosite kacigu

Kaciga je jedan od najvažnijih dijelova sigurnosne opreme za bicikliste. Ona štiti glavu od ozljeda u slučaju padova ili sudara. Kada kupujete kacigu, provjerite je li odgovarajuće veličine i da li zadovoljava sigurnosne standarde.

Upotrijebite svjetla i reflektore

Upotreba svjetla i reflektora na biciklu je vrlo važna za vašu sigurnost. Kada vozite noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, svjetla i reflektori pomažu vozačima automobila i drugim biciklistima da vas vide. Reflektori se mogu staviti na kotače, pedale i na druge dijelove bicikla, dok se svjetla obično postavljaju na prednju stranu bicikla i na stražnju stranu kacige.

Prilagodite brzinu i vožnju uvjetima na cesti

Važno je prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti. Ako vozite brzo u uvjetima smanjene vidljivosti, na neravnim površinama ili u prometnim područjima, povećavate rizik od nesreće. Osim toga, uvijek držite dovoljno razmaka između sebe i drugih biciklista te automobila.

Provjerite stanje bicikla prije vožnje

Prije nego što krenete u vožnju, provjerite stanje svog bicikla. Provjerite kočnice, gume i druge dijelove bicikla kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju i da neće doći do kvara tijekom vožnje.

Nikada ne vozite sa slušalicama u ušima

Većina nas uživa u osjećaju koji doživljavamo kada slušamo muziku i iako ćemo veoma često naići na promo videa koja prikazuju opuštene persone sa ultra-modernim slušalicama kako lagano se vozaju gradom i ostalim terenom, realnost je značajno drugačija. Da biste osigurali svoju sigurnost i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju, potrebno je da budete svjesni svoga okruženja. Korištenjem slušalica u toku vožnje, gubite prostornu osviještenost koju vam pruža sluh. Podsvjesno ćete registrovati automobil kako vam se približava, kao jedan primjer. Drugi efekat koji vam odmaže u slučaju kada vozite bicikl, a vezan je za muziku je upravo ono zbog čega je i najčešće slušamo. Muzika nam pomaže da se distanciramo, fokusiramo na automatsko izvršenje zadatka i izgubimo pojam o vremenu. Kada ste na biciklu i vozite se ili gradom ili po neravnim terenima, vaša koncentracija mora biti na nivou i usmjerena upravo na vožnju i anticipiranje eventualnih problema na koje možete naići. Jednostavno, nemojte koristiti slušalice.

Naučite pravila cestovnog prometa

Kao biciklist, morate poštovati ista pravila cestovnog prometa kao i vozači automobila. To uključuje zaustavljanje na semaforima i znakovima zaustavljanja, vožnju u istom smjeru kao i vozila, te ostale važne sigurnosne mjere.

 Integrirajte sigurnosne mjere u vaš zdravi životni stil

Sigurnosne mjere ne moraju utjecati na vašu uživanciju u biciklizmu. Naprotiv, sigurnost i zdrav životni stil mogu ići ruku pod ruku. Umjesto da sjednete u automobil, biciklom se provozajte do posla ili trgovine. To će vam pomoći da ostanete aktivni i zdravi, dok istovremeno štitite sebe i druge učesnike u saobraćaju oko vas od eventualnih ozljeda i nemilih situacija.

Podijelite sa prijateljima

Saznajte više
Zanimljivosti
Istraži bicikla
Bicikla
Podijelite sa prijateljima
© 2023 Bike.ba. Sva prava pridržana.